Pentingnya Serat Dalam Diet



 
APAKAH ITU SERAT?
·           Serat adalah bahagian tumbuhan yang tidak dapat dihadamkan
oleh badan kita.ia terdapat dalam makanan yang berkabohidrat
kompleks (seperti gandum, barli,oat,bijirin,kekacang)sayur-sayuran
dan buah-buahan.

  terdapat 2 jenis serat iaitu:

1)    Serat larut
        I.            Serat yang larut dalam air.
      II.            Ia efektif dalam mengurangkan tahap gula dan tahap
kolestrol dalam darah.
    III.            Ia juga menggalakkan penyerapan dari makanan ke dalam badan.
    IV.            Dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
    contoh: makanan adalah sayur-sayuran(peria,kubis),buah-
                    buahan,kekacang, bijirin penuh.

2)    Serat tidak larut
                                I.            Serat yang tidak larut dalam air.
                              II.            Berperanan dalam memastikan salur penghadaman bebas
                daripada bahan yang menghalang proses penghadaman.
                            III.            Serat ini akan menyerap air dan menambahkan saiznya.
                 :ini akan menyebabkan kita merasa cepat kenyang dan
                  melambatkan kita berasa lapar.
                            IV.            Selain itu, ia melancarkan proses perkumuhan.
                 contoh makanan: bijirin penuh,sayur-sayuran.

0 idea menarik: