APAKAH ITU SERAT?
·
Serat adalah bahagian tumbuhan yang tidak dapat
dihadamkan
oleh badan kita.ia terdapat dalam
makanan yang berkabohidrat
kompleks (seperti gandum, barli,oat,bijirin,kekacang)sayur-sayuran
dan buah-buahan.
terdapat 2 jenis serat iaitu:
1) Serat larut
I.
Serat yang larut dalam air.
II.
Ia efektif dalam mengurangkan tahap gula dan
tahap
kolestrol dalam darah.
III.
Ia juga menggalakkan penyerapan dari makanan ke dalam
badan.
IV.
Dapat mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular.
contoh: makanan adalah
sayur-sayuran(peria,kubis),buah-
buahan,kekacang, bijirin
penuh.
2) Serat tidak larut
I.
Serat yang tidak larut dalam air.
II.
Berperanan dalam memastikan salur penghadaman
bebas
daripada bahan yang menghalang
proses penghadaman.
III.
Serat ini akan menyerap air dan menambahkan
saiznya.
:ini akan menyebabkan kita
merasa cepat kenyang dan
melambatkan kita berasa lapar.
IV.
Selain itu, ia melancarkan proses perkumuhan.
contoh makanan: bijirin
penuh,sayur-sayuran.
0 idea menarik:
Post a Comment